REpublic. Comment Köztársaság.

Trend és Társadalom figyelő.
Média Commentelő.
Kicsit kritikus.
Ez a REpublic.blog.hu
A Beszólás szabadsága.

Friss Commentek

Friss Topikok

  • zsákzoli: Szóval üdv mindenkinek.Látom mindenki megtalálta a helyét... (2010.01.09. 11:31) Hit gyülekezete: Egyház 2.0?
  • zsákzoli: Engem is állandóan szarrá gyaláznak mindig a leszázalékolási bizottságok,de már betelett a pohár.Megjegyzem a rohadék ... (2008.11.18. 18:20) Hogyan legyünk erkölcsi hullák?
  • kozmaresz: Sokan mondták már nekem, hogy nagyon cinikus vagyok és bár halvány fogalmam volt a szó jelentéséről, de azt hiszem mos... (2008.09.09. 13:59) Kritikus Cinizmus.
  • Kelemen Kornél: ez meg mi? (2008.01.06. 10:00) Good Bye Orbán!?
  • doxi: Fennakadt a szűrésen? Mért is akadt fenn? Bekapnád a faszomat is ugye, hülye náci? (2008.01.06. 09:32) Budapest a kínaiaké.
  • mano18: sziasztok!! mizujs ere felétek?boldog karácsonyt mindenkinek!puuzka (2007.12.26. 17:22) Értelmes Kommunikáció vs. MSN
  • 7th: A magzat ugyan úgy élő személy. "Kikaparása" gyilkosság. Egyébként az újszülött csecsemők nagyon is keresettek az örök... (2007.08.03. 22:20) Ha feminista vagy már ölhetsz is?

Iratkozz fel a feedre!

Drogos Kommunizmus.

2006.12.19. 18:17 republic

Ópium.
A gulyáskommunizmus a társadalom ópiumaként funkcionált. A jólét látszata, a kommunizmus rózsaszín díszlete. Az akkori Magyarországot takaró leplen azonban csak néhányan láttak át. A vezetők mind tudták, hogy mi folyik hazánkban, de saját helyzetük, függésük, és az eszme táplálásának szellemében hagyták tovább “rohadni” a rendszert.

Heroin.
Ez az emésztődés adta a világnézetet az akkori magyar polgárnak. Ez a polgárfajta, nem lát át a lepelén ugyan, de érzi, hogy valahol hibádzik a rendszer. Valahogy a hal is így érezheti magát az akváriumban, tudja hogy jó neki ott, de mégis túl mű, túl tökéletes az egész ahhoz, hogy ez a szabad nyílt óceán legyen. A polgároknak létezik azonban egy harmadik fajtája is. A polgár aki már túljutott, vagy éppen soha nem is jutott el a gondolatig, hogy ez itt kérem szépen egy akvárium. Élvezi élmunkás életét, miközben hisz egy olyan rendszerben, melyről azt képzeli, hogy egészséges szabályok szerint működik, valójában azonban a vízkeringető működteti, mely adja a friss oxigént (pénzt) az akváriumba. Mondhatni vak hal, mely vagy megvakult a sok hazugság között, vagy eleve így született. De ami gyakoribb és valószínűbb, hogy saját magát vakította meg, mely olyan elszakadást jelent a valóságtól, mintha minden nap egy heroin lövéssel kezdené napját.

Drog. A nép drogja. A jövő függősége.
A társadalom kimutathatóan nem fogadta kitörő örömmel a rendszerváltást. Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a jelenséget akkor azt is mondatnánk, hogy a magyar társadalomtól elvették a cumiját. Így most sír a cumi után, de majd megnyugszik. Azonban ezen társadalmi megnyugvás tartogat némi veszélyt. A megnyugvás, ugyanis időigényes folyamat, minthogy a kommunizmus drogjáról való leszokás sem megy az egyik napról a másikra, úgy a társadalomnak is lassan hozzá kell szoknia a gondolathoz, miszerint vége azoknak az időknek amikor mi voltunk a legboldogabb barakk.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország jellemző rendszerváltás rendszerváltozás gyulyáskommunizmus.

A bejegyzés trackback címe:

https://republic.blog.hu/api/trackback/id/tr7623359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.