REpublic. Comment Köztársaság.

Trend és Társadalom figyelő.
Média Commentelő.
Kicsit kritikus.
Ez a REpublic.blog.hu
A Beszólás szabadsága.

Friss Commentek

Friss Topikok

  • zsákzoli: Szóval üdv mindenkinek.Látom mindenki megtalálta a helyét... (2010.01.09. 11:31) Hit gyülekezete: Egyház 2.0?
  • zsákzoli: Engem is állandóan szarrá gyaláznak mindig a leszázalékolási bizottságok,de már betelett a pohár.Megjegyzem a rohadék ... (2008.11.18. 18:20) Hogyan legyünk erkölcsi hullák?
  • kozmaresz: Sokan mondták már nekem, hogy nagyon cinikus vagyok és bár halvány fogalmam volt a szó jelentéséről, de azt hiszem mos... (2008.09.09. 13:59) Kritikus Cinizmus.
  • Kelemen Kornél: ez meg mi? (2008.01.06. 10:00) Good Bye Orbán!?
  • doxi: Fennakadt a szűrésen? Mért is akadt fenn? Bekapnád a faszomat is ugye, hülye náci? (2008.01.06. 09:32) Budapest a kínaiaké.
  • mano18: sziasztok!! mizujs ere felétek?boldog karácsonyt mindenkinek!puuzka (2007.12.26. 17:22) Értelmes Kommunikáció vs. MSN
  • 7th: A magzat ugyan úgy élő személy. "Kikaparása" gyilkosság. Egyébként az újszülött csecsemők nagyon is keresettek az örök... (2007.08.03. 22:20) Ha feminista vagy már ölhetsz is?

Iratkozz fel a feedre!

Kritikus Cinizmus.

2006.12.27. 02:51 republic

Kritikus Cinizmus.

A kritika valami olyan dolog amire egy három éves gyerek is képes, hiszen ha nem ízlik a babakaja, akkor az étel anyuka képén landol. A cinizmus ennek talán felnőttkori változata, amikor mindezen még nevetünk is.

A cinizmus olyan stílusjegy, melyet azon felnőttek (lásd az index újságírói) hordoznak, magukon akiknek nem elég jó a világ, mondván ők tökéletesek.

A kritika viszont olyan elem az emberi elme kéregállományában, mely az első elszúrt babakaja óta bennünk él. Mélyen. Hiába, szeretünk véleményt alkotni, hiszen mi már csak ilyen édenkertből kiűzött, ádámi leszármazottak vagyunk. Tele bűnnel, tele gúnnyal.

A kritikus cinizmus fokozat eléréséhez azonban nem elég az indexnél dolgozni, és a gyerekkori traumák magas száma sem segít. Ahhoz, ugyanis meg kell keseredni. Meg kell unni a mindennapi banánt. Az ember akkor válik igazán cinikussá és akkor köt bele mindenbe, ha életidegené és megkeseredetté válik. Mely állapot - valljuk be - Magyarországon nem elérhetetlen.

Hogyan lehet kigyógyulni? Ironikus a dolog mert, kritikával. Annak is az inverzével az önkritikával. Ha igazán magunkba nézünk és a látottakon nevetni is tudunk (mondjuk egy nagy cinikus kacajjal), akkor már gyógyuló félben vagyunk.

Elvégre az igazi kritikus önmagánál kezdi. Cinizmussal vagy anélkül.

4 komment · 1 trackback

Címkék: index kritika magyar kommunikáció újságírók cinizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://republic.blog.hu/api/trackback/id/tr3724495

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sitio web relacionado 2017.09.21. 03:46:58

Göngyölt pulykamell - Sütés, Főzés, Konyhai Kísérletezések

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molcsa (törölt) 2006.12.28. 09:09:31

Gyakorló Index-olvasóként pár dolgot megjegyeznék. Nem nagyon érdekel az Index újságíróinak emocionális állapota az írás közben, csak maga az írás érdekel. Azok valóban cinikusak gyakran, de az én felfogásom szerint az újságírás feladata nem az, hogy örömódát zengjen vmely párt, közéleti szereplő,esemény körül. Sokkal inkább az, hogy mindenben a hibát keresse, és fölhívja rá a figyelmet. Ebből a szempontból az Index nagyon jó sajtótermék. A másik dolog a saját cinizmusom ápolgatása. Kit érdekel egy pozitív kritika, beszámoló? Az dög unalmas. A gonosz az igazi. Az sokkal élvezetesebb, mikor olvasom.

republic · http://republic.blog.hu/ 2006.12.28. 12:52:35

Az élvezet fontos. Egy szóval sem mondtam, hogy én nem szeretem az indexet, de néha, mondjuk a mostani jézus-vatikán-fityma cikk már túl lőtt egy határon.

Az újságírás feladata, pedig nem a nyalizás ez igaz, de miért nem lehet néha jót is mondani valamiról, ami tényleg jó, miért kell mindig a rosszat keresni. Kicsit ez is egyoldalúvá teheti az újságírókat.

"Nem nagyon érdekel az Index újságíróinak emocionális állapota az írás közben" - engem csak olyan szempontból érdekel, hogy a cikk elolvasása során hatással van rám az " Index újságíróinak emocionális állapota" így nem mindegy milyen az az állapot.

marisell 2006.12.31. 11:10:10

"Az újságírás feladata, pedig nem a nyalizás ez igaz, de miért nem lehet néha jót is mondani valamiról, ami tényleg jó, miért kell mindig a rosszat keresni. Kicsit ez is egyoldalúvá teheti az újságírókat."

OKJ, de akkor kérlek, mondj jót valamiről(ha jól tévedek ez a valami a politika, vagy igen?)
Különben nagyon boldog új évet MINDENKINEK.
vagy várjunk csak, azért vannak kivételek.....
de nem itt.

kozmaresz 2008.09.09. 13:59:37

Sokan mondták már nekem, hogy nagyon cinikus vagyok és bár halvány fogalmam volt a szó jelentéséről, de azt hiszem most értettem meg ténylegesen. Bár én nem vagyok se megkeseredett, se életunt (bár tény, hogy pár pofont már kaptam az élettől), de igaz, hogy szörnyen kritikus vagyok. Majd megpróbálom visszafogni magam.
süti beállítások módosítása